tisdag 28 december 2010

Google Voice Search

Hej
Jag har sett en klipp på TV om Google Voice Search för iPhone, BlackBerry, and Nokia S60 V3 och telefoner med operativ system Android... Det var spännande. Det finns bågra frågor: kan det ersätta den vanliga sökning / ger det röstsökning bättre resultat? Jag rekommenderar att testa dess))))



Gmail voice and video chat:



Google erbjuder oss så nya dataverktyg... vi använder i mer eller mindre grad varje dag...
Jag fick brev från gmail med några frågor som dem ville att jag besvarar... en av de frågorna var: Vad hände om Google försvinner? Jag funderade på det... men hittade inte svar...

söndag 26 december 2010

Lärobjekt och öppna lärresurser 2

Hej!
Glosboken är spännande lärresursen ))) Jag hörde om dess men aldrig testade själv. Idag gjorde jag min första övning på den här sida ochhittade öppna övningar inom fysik... dem kan användas i mitt arbete... Jag anser att eleverna kan även få möjlighet att skapa sina egna övningar ... När de ska formulera frågor och svar på den då kommer dem att lära sig dem saker som vill själv fråga om...)))
På Glosboken hittade jag länken till www.pluggis.nu .... på den sista hittade jag många intressanta länkar som jag kommer att använda i framtiden...
Några av dem:
http://www.bionetonline.org/svenska/default.htm ger möjlighet att diskutera om nya rön inom biovetenskapen.
http://www.ivawebb.se/sciencegeneration/ordlista.asp# - biologi ordlista
http://www.fargochseende.nu/eye/eye.html - en rolig berättelse om hur ögon fungerar.
http://cns.sahlgrenska.gu.se/goude/encephali/index.php - väldigt spännande hjärnatlas och fakta om nervsystemet av Sahlgrenska akademin.
www.konvertera.nu - Här kan du och dina elever konvertera mellan flera olika måttenheter inom olika måttsystem

Lärobjekt och öppna lärresurser:

Hej!! och God Jul!!!
Idag fick jag lite tidatt börja arbeta med avsnittet om Lärobjekt och öppna lärresurser... Tyvärr, i del 2 har jag mindre tid att blogga än i den 1 delen... Jag läser en jätte svårt kurs - Fysiologi. Den kräver mycket tid((( för mig var kemin mycket lättare än biologi...
Under den sistamånaden arbetade jag mycket som vikarie i olika skolor... då anser jag att det passar bra att visa filmer/YouTube klipper för elever inom olika NO- ämnena och diskutera dem med barn. Det var mer intressant för eleverna och mig själv än bara dela ut och samla in de uppgifterna som lämnade ordinarie lärare. Jag tänkte att skapa en portfolio för mig själv med olika lärobjekter som passar bra för en vikarie som kan inte förbereda sig till lektioner... Många skolor har bra IKT- bas , men en enda problemet är att jag som vikarie kan inte koppla in min dator med skolans Internet ...pga använder jag min bärbar med mobilbredband...
Mitt mål är att skapa en case för mig själv och/eller de som vill gärna använda denna i sitt arbete.

onsdag 8 december 2010

IKT och naturvetenskap

Hej
Nästan hela månaden skrev jag ingen inlägg på bloggen. Det var några orsaker till detta: en av dem är att jag började arbetamed slutuppgiften och det andra - tuffa studier på SU. Jag trodde inteatt biologi studier tar mer tid än kemi... för mig biologi är svårare ämnet än kemi...
Det som jag vill berätta lite gran är olika simulerings programmer för naturorienterande ämnen.
På den här veckan jag och mina kurskamrater gjorde datolaboration som heter NERVSIMULERING. De dataprogram vi använde var Hodgkin-Huxley och Neuro. Målet var att förstå hur fungeraren nervcell och hur påverkas denna av toxiner och neurotransmitorer. En nervcell har Na och K kanaler som hjälper till att överföra signaler mellan cellerna. På labkompendiet stod vilka värde användes och på vilka knappar måste man trycka.... vi fick bara vissa grafer...


Men min fråga är hur kan en elev förstå vilka kanaler och när dem öppnades om han eller hon ser bara något diagram...jag tycker att det bli mycket bättre att eleverna få se samtidigt på nervcellens model som öppnar /stänger sina kanaler och diagrammet.
När jag analyserade de simulenings programm som hade använd inom mitt arbete och mina studier då fattade jag att några av dem är så trokiga och ibland svårt förstå vad hände ... vilket process sker osv...
Är det bara mina uppleverser på dessa typer av programm för naturorienterande ämnen?
Kanske vet någon intressanta simulerings programm för kemi, biologi och fysik?

torsdag 18 november 2010

Muntligt prov (distans kurs)

Hej
På tisdag hade jag muntligt prov i engelska (grundläggande nivå). Vi försökte att använda Adobe Connect , men det gick inte så bra. Jag kunde inte starta min webbcamera och några problem till. Lärare sa att det hände ofta något med detta program då bestämde vi göra prov på Skype. Alt var ok. Jag är inte van med Adobe Connect... då kan det var anledningen till våra problem i examenation... Sedan läste jag på skolans hemsida att de andra elever och lärare hade olika problem med detta programmet.
Nu har jag erfarenhet av muntligt prov via Skype))) Jag kände mig litte nervös ... första gång träffade jag min språk lärare... främmande språk...det äranorlunda att prata med lärare mha dator... Jag kommer att försätta studera engelska , men jag ska ta den kursen på skolan. Det var svårt att planera tid. Jag la få litte tid på mina studier, t.ex. när uppdraget är klart då glömmer jag boken tills nästa uppdrag osv.
I alla fall jag är glad eftersom klarade NP på engelska.

måndag 1 november 2010

Sökning på internet


Hej
Jag försätter att arbeta med avsnittet "Källkritik och Söktjänst". Idag hittade jag många intressanta resurser som planera att använda i framtiden.
Några exempel:
http://smdb.kb.se/ - svensk mediadatabas
http://swepub.kb.se/- svenska vetenskapliga publiceringar
www.roden.se – sidan erbjuder många länkar på olika webbdatabas

Aldrig tidigare delade jag olika söktjänster i grupper: databaser, strukturerade kataloger osv.

onsdag 27 oktober 2010

informationsökning

Hej
Idag börjar jag arbeta med avsnittet om informationsökning.
Det är intressant video om Google, men det var ingen överraskning för mig att "ingen är gratis". Det visste jag från första lektion i informatik... Det tror jag inte att bara Google som filtrerar våra information... I video pratades mycket om individens integraritet; det är vi själva som lägger ut information om oss..
Jag är vann med google-tjänsterna, då det är svårt att hitta alternativ , pga. tidsbristen och vana... Jag brukar använda olika söktjänster, när söker på modersmål. Bing - har installerats på min dator när jag laddade ner en file, det är irriterar mig när Bing - sökråd syns plötslig ... Sökte på Bing, men... tror jag inte att ska bytta google...
I första uppgiften skulle man jämföra söksresultat som får man när information sökes på Google och Google scholar sida... Jag sökte om " eusociala djur grupper" på vanlig google söktjänst fick jag nästan 3000 sidor med dessa 3 ord; på scholar- bara 1 länken.
Jag tycker att det möjligt att lära sig och sina elever söka "rätt" information på nättet och tänka kritisk på söksresultat.

tisdag 26 oktober 2010

pedagogiska teorier


Hej
Idag slutade jag arbeta på inlämningsuppgift 1e. Pedagogiska teorier var trokigaste kursen till mig när pluggade jag på universitetet Det var för ca. 13 år sedan. På den tiden tänkte jag att det helt onödig information och goda kunskaper är viktigaste för en lärare. En dag började jag undervisa i skolan och plötsligt förståg varför var det viktigt att läsa om olika pedagogiska teorier. Jag ville förstå varför en elev lär sig snabbt och den andra tvärtom. Då började jag fundera vadpåverkar elevens inlärnings förmåga och vilka metoder passar bäst till olika elever.
Det gick tid och min erfarenhet är 8 år i den estniska skolan. Jag vikarierar i den svenska skolan 1.5 år. Nu på den här kursen fick jag läsa om pedagogiska teorier då tittar jag på dessa med helt andra ögon. Jag tycker att jag kan förstå bättre hur ett barn utvecklas. Det var intressant att analysera mitt eget arbets stil - använder jag de teorierna? Jag tänkte aldrig på vilken teorin ska användas idag i lektionsplaneringen, men de alla metodik som användes av mig är kopplade till pedagogiska teorier.

måndag 18 oktober 2010

filmen i undervisningen

Hej
Idag har vi föreläsningen om Evolution.
Istället för att lyssna om Darwins teori, fick vi titta på en film som förklarar denna. Vi fick känna Darwin som person med sina tankar, känslor osv. Det var inte bara en person från bilden i lärobocken. Man fick lite mer förståelse på hur gick han till sin teorin, oavsett att det är var en skådespelare i hans roll och kanske själv Darwin tänkte på annat sätt. Det var intressant att se och tjäna på hur kan känna sig en person i samhället som inte håller medhans åsikt. Diskussioner runt om den här teorin fortfarande tas upp: its lie or true?
Vissa momentet i filmen visar hur jobbar forskare på naturliga selektion och evolutions teori.
Det är länken till filmen:
http://www.veoh.com/search/videos/q/evolution.ep.1

Jag tycker att den här filmen kan användas i undervisningen, men det enda problem är att filmen är lång, dåtror jag att man kan ta vissa momenter av denna.

lördag 9 oktober 2010

NO och IKT

Hej
Igår kom jag hem efter 1 vecka på fältpraktiken på Tovetorp. Det var mycket att göra.

Idag testade jag simulator Phet. Jag skulle säga att det kan användas för bättre förståelse i no- ämnen, men jag tycker att program Open physics och Open biology är mycket bättre på själva grafik och möjligheterna som kommer att testas i digitala experiment. Programmer erbjuder även att lösa enkla problem. Nackdelen är att programm är inte gratis.

Jag gillar olika matte spell och har testat att använda dem i undervisningen på min praktiken i Husbygårdsskolan i årskurs 4. Jag testade spel inom teman Multiplikation. Jag tycker att det är bra och samtidigt roligt stöd i matematik. Barn älskar att spela och samtidigt de lär sig matematik.

Jag testade geogebra, men har inte ideer om användning detta i undervisningen,men kanske kommer jag på något ide i framtiden

onsdag 6 oktober 2010

IKT och ekologi

Hej
Hela veckan är jag på fältpraktiken i Tovetorp. Med min grupp forskar jag förhållande mellan energi i växter som la dem på tillväxt och/eller försvar. Under den här veckan lärdejag mig att göra statistik i ekologi mha gratis programm R. Det är lätt att hantera det. Jag tycker att det kan användas även i skolan.

lördag 2 oktober 2010

IKT och specialpedagogik II

Hej
Idag försätter jag mitt arbete på inlämnings uppgift 2. DÅ det var intressant att höra ett nyhet om en krogen som öppnades i Moskva. Det är första krogen för människor med hörselfel. Jag visste inte att de kan "känna" musiken och dansa i musikens takt. Högtalarna måste stå på golvet för att sprida vibrationer till människornas fötter. Personalen kan teckensspråk. I den krogen sjunges låtar med teckensspråk.
Tyvärr, video är på ryska.


Idag lämnade jag in uppgift 2. Hoppas att det bli godkänd. Det var så svårtatt skriva om den här strimman...pga. bristande kunskaper och erfarenhet om special pedagogik... Men i alla fall känner mig nöjd...fick information om som kan användas i arbete med elev i behov av särskilt stöd...testade simulaton...hur svårt att vara dyslexiker ((( och hinna hänga med alla på lektionen.
Min väninna arbetar med autiska barn. Hon gjorde själv piktogram ( klipper ut bilder och skriver på dem ord. Jag rekommenderade henne attanvända Mejla pictogram och Papunets piktograms verktyg.)))
Aldrig tänkte jag hur hör en person som har hörselapparat... vad svårt det kan bli att höra det som sagt pga andra olika störande ljuder.

söndag 26 september 2010

IKT och specialpedagogik I

Hej
Idag prövade jag Kognitionssimulatorn med filtret för dyslexiker. Medhjälp av den simulatorn få lärare bättre förståelse till barns svårighet - vad känner en elev med dyslexi... man får titta skolsituation med elevens öga...

Jag ville testa RexStav, men misslyckades efter några försök med installeringen på min dator.Programmet installerades men startades inte(((( tyvärr... jag tänkte att testa detta och använda själv, eftersom jag har problem med stavning på svenska. Jag har annat modersmål.

Edraw Mind Map - det program tycker jag om... det var lätt att komma igång med det här programmet. Jag tycker att använda detta själv och erbjuda till elever i mitt framtids arbete. Jag skulle vilja använda det verktyget för att göra tankekartor. Eleverna kan välja symboler och färg till sin karta och det kan hjälpa dem memorera materialet.

lördag 25 september 2010

om inlämnings uppgift 2

Hej
Idag började jag arbeta med inl.2 om strimman IKT och specialpedagogik. Jag vill säga att det är svårt för mig att fundera på den frågan. En av de orsaker är att jag har inte jobbat mycket med barn i behov med särskilt stöd. Jag arbetade med dessa barn bara 2 år. I den estniska skolan får de barn individuell undervisning. De sällan sitter tillsammans med andra barn i klassrummet. Barn aldrig har sin assistent eller resurs-lärare som kan hjälpa dem. Ordinarie lärare uppgift är anpassa kursplan till dem. Dessa elever brukar få mindre undervisnings timmar i ämnen. Jag själv skrev till dem studieplan utan hjälp av specialpedagog pga. ekonomiska skäll. De brukar inte ha tillgång till datorer i skolan. De kommer mitt arbete vara bara teoretisk.
Jag har sett att i den svenska skolan sker arbetet med dessa elever på helt annan sätt. Tyvärr, har jag nästan inga kunskaper i denna. Då kommer det att vara svårt att arbeta med den strimman.
Kanske har någon idéer ?
Jag har sett de små filmer som finns i Inledningen. Det var intressant att veta om skillnader mellan två begrepp : funktionsnedsättning och funktionshindrade person. Jag aldring tänkte på det när använde dessa ord tidigare.

fredag 24 september 2010

”Nätbaserad utbildning – en introduktion” av S. Hrastinski, 2


Hej
Jag har redan läst den här boken. Det var intressant att titta en gång till på nätbaserad utbildning efter vårt projektarbete med Olga om IKT-verktyg för SFI.
Jag kan rekommendera den boken att läsa till dem som vill använda olika IKT- verktyg för att planera genomföra en kurs på nättet.

söndag 19 september 2010

Nätbaserad utbildning av Stefan Hrastinski


Hej!
Jag började läsa boken "Nätbaserad utbildning" av Stefan Hrastinski. hoppas att det bli intressant läsning)))

lördag 11 september 2010

Vi lär som vi lever 2


Hej
Jag försätter att läsa boken av Bodil Jönsson - Kapitel 5 'Kroppen vet'. När man läser det här avsnittet då börjar man fundera och analysera hur deltar kropps delar i vårt lärande. Det finns några förmågor och kunskapper som utvecklades mha kroppen. T.ex. man kan inte lära sig att skriva utan händer. "Det är alltså inte bara vid läsning finns ordbilder. Handen har också sina ordbilder." (B.Jönsson, 2008). Våra kroppsdelar är kopplade till varandra och deltar samtidigt i alla processer. T.ex. om man läser... vilka kroppsdelar är inblandade i den här processen?! man hittar svar lätt...
man kan inte lära sig något inom slöjd, idrott eller hemkunskap om man använder bara fysiska förmågor utan att "använda hjärnan" eller tvärtom...
Det är intressant att läsa några exemplar om arbete med funktionshindrade människor.Jag själv hade haft erfarenhet i arbete med barn med särskilda behov. Jag tycker att dator användning kan hjälpa deras lärande och kan hjälpa dem att utveckla visa färdigheter.
När man läser den här boken då kan man inte undvika att analysera och fundera på bokens innehåll.

torsdag 9 september 2010

Vi lär som vi lever 1


Hej.
Jag började läsa en bok som heter Vi lär som vi lever av Bodil Jönsson. Det verkar att vara intressant.
När jag läste i första kapitlet författarens berättelse om hans barndom och hur förändras barns uppfostran under tiden. Författaren besktiver hur påverkas 'sätt att lära sig' av olika anledningar, t.ex. teknisk utveckling. Då minns mig min barndom. Jag gick i årskurs 7 när Sovjet union tog slut. Jag var en vittne som har sett med egna ögonen hur förändras samhälle och skolsystem i Estland. Stor del av vad har vi lärt oss tidigare plötsligt kom att vara fel... mest inom historia..
Vi fick nya pengar - estniska kronor. Pionerar försvann...Jag hinnar att vara sovjetisk pioner några månader )))) det är roligt att komma ihåg om detta))))) Gränser byggdes mellan länderna. i vår ordförråd kom nya ord: visum, tull osv. Alla kom att vara delade i tre folksgrupper: ryska- och estniska medborgare och utan medborgareskap. Vi började lära oss estniska språk som var inte obligatorisk förut. Alt som har hänt på den tiden påverkar 'sätt att lära' oss i och utom skolan.
Skolan fick möjlighet att byta gamla sovjetiska datorer mot nya med processor Pentium 2... Det var kö från elev som ville gå på extra lektioner i datakunskap. De gamla hade vit-svart skärm, enkla spel och långsamma.. det var helt ointressant att lära sig programmering ...Jag ler när kommer ihåg min första lektion med en av de nya dator.... kunde inte hitta knapp i 5 min för att sätta igång dator )))))))
Men svårast var för våra föräldrar och deras föräldrar...de var uppfostrat i det här systemet. Många av dem längtar efter sovjetiska tider.
Vi - barn var mer mobila än vuxna...och lärde oss snabbt att nytt språk och att leva i nytt land.

fredag 3 september 2010

IKT och botanik 2


Hej
Idag är tredje dag i våra vandringar. På Hammarbyhöjden studerade vi ogräs idag. Tyvärr, det var blåsigt och kalt vädret
Det var jätteroligt att träffa två rådjur där )))) Jätte söta.
Nu sitter jag hemma och försätter systematisera plockade växter med hjälp av virtuella botanik.

onsdag 1 september 2010

IKT och botanik



Hej
På måndag började jag läsa floristik)))) svensk flora. Vi kommer att vandra i olika skogar i Stockholms län. Idag var första vandring)))) Då vi alla använde mer eller mindre olika IKT -verktyg.Först och främst var det fotografering av växer med digitala kameror/mobila telefoner Det använde jag också. Växterna plockades ...
På vägg hem tog jag fram för att systematisera växter ))) Jag gjorde tabell i Google Docs som fullas i med svenska och latinska namn på växter och deras foto)))) Foton redigerades i Picasa 3.Ganska enkelt meny och lätt redigera om man vill förbättra foto snabbt utan speciella effekter.
Mva wikipedia och andra Internet källor kontrollerade jag stavning på latinska namnen och läste beskrivning om varje växt för attkunna skilja dem.
Det är mycket roligare att studera växter i naturenän sita i klassrumet))))

söndag 29 augusti 2010

om boken "Utmaningar och e-frestelser" 2

Hej
Jag försätter att läsa den boken och fortfarande tycker att denna är väldigt intressant.
Den sista delen passar bäst till förskolelärarna tycker jag. Det avsnittet är mindre intressant för mig eftersom jag har undervisat och planerar att arbeta på gymnasiet eller grundskolan senare år.
Sista kapitlet i den tredje del av boken handlar om barns/ungdoms kommunikation på Internet. Det var intressant att läsa om hur användsnamn skapas och varför ungdomar väljer provokativt och övertydligt namn. Sådant tendens på den typ av nämner märkte jag i den estniska skolan som jag arbetade på. Användsnamn och avatar som de väljar ger ungdomar möjlighet att prova sin identitet och uttrycka sig i den virtuella värld. Chatt är av möjligheter att lära sig kommunicera på Internet. men det innehåller olika risker om vilka man kan läsa och höra från massmedia.

torsdag 26 augusti 2010

om boken "Utmaningar och e-frestelser"


Hej!
Jag tog den första boken från biblioteket och började läsa den på måndag. Det är intressant bok för mig, eftersom från första kapitlen hade jag hittat nyttigt och intressant information för mig.
Min son gick på KomTek -kurs. Där programmerade de Lego-robotar(Lego-Dacta). I den första delen av boken skrev författarna om den här programmering Nu fattar jag mer vad har gjort mitt barn. Jag vill gärna att han försätter den kursen , men Stockholms kommun har inte sånna kurser.(((( Jag tycker att man kan använda dessa i sitt jobb, men de är jätte dyra och jag tror inte att skolan ska betala på dem. Jag såg själva att det är bra läromedel. min son var exempel för den. Han fick roboten som hette "Laika". Han hittade själv information om hunden laika och att denna flög i rymden. Och bestämde att göra en djur-en hund som liknar denna. Sedan han programmerade roboten som reagerar på sigler på olika sätt mha sensorer.

Kapitlen om ett spel Draken Gilbert var intressant för mig eftersom jag pluggade kemi föratermin och pplanerar undervisa i NO-ämnena.

Jag tycker att den boken kommer att vara intressant för matematik och NO lärarna. Dennahar många tips och ide på IKT -användning; man kan läsa om nack- och fördelar i
datoranvändning under lektioner. Jag anser att bästa i den boken är att olika projekter var testat i "realt livet" med elever i oika skolor.

måndag 23 augusti 2010

Hej!!!!

Hej!!!!
Ny börjar jag andra delen i den spännande kursen =)