
Hej.
Jag började läsa en bok som heter Vi lär som vi lever av Bodil Jönsson. Det verkar att vara intressant.
När jag läste i första kapitlet författarens berättelse om hans barndom och hur förändras barns uppfostran under tiden. Författaren besktiver hur påverkas 'sätt att lära sig' av olika anledningar, t.ex. teknisk utveckling. Då minns mig min barndom. Jag gick i årskurs 7 när Sovjet union tog slut. Jag var en vittne som har sett med egna ögonen hur förändras samhälle och skolsystem i Estland. Stor del av vad har vi lärt oss tidigare plötsligt kom att vara fel... mest inom historia..
Vi fick nya pengar - estniska kronor. Pionerar försvann...Jag hinnar att vara sovjetisk pioner några månader )))) det är roligt att komma ihåg om detta))))) Gränser byggdes mellan länderna. i vår ordförråd kom nya ord: visum, tull osv. Alla kom att vara delade i tre folksgrupper: ryska- och estniska medborgare och utan medborgareskap. Vi började lära oss estniska språk som var inte obligatorisk förut. Alt som har hänt på den tiden påverkar 'sätt att lära' oss i och utom skolan.
Skolan fick möjlighet att byta gamla sovjetiska datorer mot nya med processor Pentium 2... Det var kö från elev som ville gå på extra lektioner i datakunskap. De gamla hade vit-svart skärm, enkla spel och långsamma.. det var helt ointressant att lära sig programmering ...Jag ler när kommer ihåg min första lektion med en av de nya dator.... kunde inte hitta knapp i 5 min för att sätta igång dator )))))))
Men svårast var för våra föräldrar och deras föräldrar...de var uppfostrat i det här systemet. Många av dem längtar efter sovjetiska tider.
Vi - barn var mer mobila än vuxna...och lärde oss snabbt att nytt språk och att leva i nytt land.
Så spännande Ksenia att läsa din verklighetsskildring av vad som hände när Sovjetunionen upplöstes och hur det påverkat dessa individers lärande. Tänk att du varit med om allt detta! Klart att det helt förändrat tillvaron, både till det bättre och till det dämre i tillvaron för många.
SvaraRadera--
Margareta