söndag 26 september 2010

IKT och specialpedagogik I

Hej
Idag prövade jag Kognitionssimulatorn med filtret för dyslexiker. Medhjälp av den simulatorn få lärare bättre förståelse till barns svårighet - vad känner en elev med dyslexi... man får titta skolsituation med elevens öga...

Jag ville testa RexStav, men misslyckades efter några försök med installeringen på min dator.Programmet installerades men startades inte(((( tyvärr... jag tänkte att testa detta och använda själv, eftersom jag har problem med stavning på svenska. Jag har annat modersmål.

Edraw Mind Map - det program tycker jag om... det var lätt att komma igång med det här programmet. Jag tycker att använda detta själv och erbjuda till elever i mitt framtids arbete. Jag skulle vilja använda det verktyget för att göra tankekartor. Eleverna kan välja symboler och färg till sin karta och det kan hjälpa dem memorera materialet.

lördag 25 september 2010

om inlämnings uppgift 2

Hej
Idag började jag arbeta med inl.2 om strimman IKT och specialpedagogik. Jag vill säga att det är svårt för mig att fundera på den frågan. En av de orsaker är att jag har inte jobbat mycket med barn i behov med särskilt stöd. Jag arbetade med dessa barn bara 2 år. I den estniska skolan får de barn individuell undervisning. De sällan sitter tillsammans med andra barn i klassrummet. Barn aldrig har sin assistent eller resurs-lärare som kan hjälpa dem. Ordinarie lärare uppgift är anpassa kursplan till dem. Dessa elever brukar få mindre undervisnings timmar i ämnen. Jag själv skrev till dem studieplan utan hjälp av specialpedagog pga. ekonomiska skäll. De brukar inte ha tillgång till datorer i skolan. De kommer mitt arbete vara bara teoretisk.
Jag har sett att i den svenska skolan sker arbetet med dessa elever på helt annan sätt. Tyvärr, har jag nästan inga kunskaper i denna. Då kommer det att vara svårt att arbeta med den strimman.
Kanske har någon idéer ?
Jag har sett de små filmer som finns i Inledningen. Det var intressant att veta om skillnader mellan två begrepp : funktionsnedsättning och funktionshindrade person. Jag aldring tänkte på det när använde dessa ord tidigare.

fredag 24 september 2010

”Nätbaserad utbildning – en introduktion” av S. Hrastinski, 2


Hej
Jag har redan läst den här boken. Det var intressant att titta en gång till på nätbaserad utbildning efter vårt projektarbete med Olga om IKT-verktyg för SFI.
Jag kan rekommendera den boken att läsa till dem som vill använda olika IKT- verktyg för att planera genomföra en kurs på nättet.

söndag 19 september 2010

Nätbaserad utbildning av Stefan Hrastinski


Hej!
Jag började läsa boken "Nätbaserad utbildning" av Stefan Hrastinski. hoppas att det bli intressant läsning)))

lördag 11 september 2010

Vi lär som vi lever 2


Hej
Jag försätter att läsa boken av Bodil Jönsson - Kapitel 5 'Kroppen vet'. När man läser det här avsnittet då börjar man fundera och analysera hur deltar kropps delar i vårt lärande. Det finns några förmågor och kunskapper som utvecklades mha kroppen. T.ex. man kan inte lära sig att skriva utan händer. "Det är alltså inte bara vid läsning finns ordbilder. Handen har också sina ordbilder." (B.Jönsson, 2008). Våra kroppsdelar är kopplade till varandra och deltar samtidigt i alla processer. T.ex. om man läser... vilka kroppsdelar är inblandade i den här processen?! man hittar svar lätt...
man kan inte lära sig något inom slöjd, idrott eller hemkunskap om man använder bara fysiska förmågor utan att "använda hjärnan" eller tvärtom...
Det är intressant att läsa några exemplar om arbete med funktionshindrade människor.Jag själv hade haft erfarenhet i arbete med barn med särskilda behov. Jag tycker att dator användning kan hjälpa deras lärande och kan hjälpa dem att utveckla visa färdigheter.
När man läser den här boken då kan man inte undvika att analysera och fundera på bokens innehåll.

torsdag 9 september 2010

Vi lär som vi lever 1


Hej.
Jag började läsa en bok som heter Vi lär som vi lever av Bodil Jönsson. Det verkar att vara intressant.
När jag läste i första kapitlet författarens berättelse om hans barndom och hur förändras barns uppfostran under tiden. Författaren besktiver hur påverkas 'sätt att lära sig' av olika anledningar, t.ex. teknisk utveckling. Då minns mig min barndom. Jag gick i årskurs 7 när Sovjet union tog slut. Jag var en vittne som har sett med egna ögonen hur förändras samhälle och skolsystem i Estland. Stor del av vad har vi lärt oss tidigare plötsligt kom att vara fel... mest inom historia..
Vi fick nya pengar - estniska kronor. Pionerar försvann...Jag hinnar att vara sovjetisk pioner några månader )))) det är roligt att komma ihåg om detta))))) Gränser byggdes mellan länderna. i vår ordförråd kom nya ord: visum, tull osv. Alla kom att vara delade i tre folksgrupper: ryska- och estniska medborgare och utan medborgareskap. Vi började lära oss estniska språk som var inte obligatorisk förut. Alt som har hänt på den tiden påverkar 'sätt att lära' oss i och utom skolan.
Skolan fick möjlighet att byta gamla sovjetiska datorer mot nya med processor Pentium 2... Det var kö från elev som ville gå på extra lektioner i datakunskap. De gamla hade vit-svart skärm, enkla spel och långsamma.. det var helt ointressant att lära sig programmering ...Jag ler när kommer ihåg min första lektion med en av de nya dator.... kunde inte hitta knapp i 5 min för att sätta igång dator )))))))
Men svårast var för våra föräldrar och deras föräldrar...de var uppfostrat i det här systemet. Många av dem längtar efter sovjetiska tider.
Vi - barn var mer mobila än vuxna...och lärde oss snabbt att nytt språk och att leva i nytt land.

fredag 3 september 2010

IKT och botanik 2


Hej
Idag är tredje dag i våra vandringar. På Hammarbyhöjden studerade vi ogräs idag. Tyvärr, det var blåsigt och kalt vädret
Det var jätteroligt att träffa två rådjur där )))) Jätte söta.
Nu sitter jag hemma och försätter systematisera plockade växter med hjälp av virtuella botanik.

onsdag 1 september 2010

IKT och botanik



Hej
På måndag började jag läsa floristik)))) svensk flora. Vi kommer att vandra i olika skogar i Stockholms län. Idag var första vandring)))) Då vi alla använde mer eller mindre olika IKT -verktyg.Först och främst var det fotografering av växer med digitala kameror/mobila telefoner Det använde jag också. Växterna plockades ...
På vägg hem tog jag fram för att systematisera växter ))) Jag gjorde tabell i Google Docs som fullas i med svenska och latinska namn på växter och deras foto)))) Foton redigerades i Picasa 3.Ganska enkelt meny och lätt redigera om man vill förbättra foto snabbt utan speciella effekter.
Mva wikipedia och andra Internet källor kontrollerade jag stavning på latinska namnen och läste beskrivning om varje växt för attkunna skilja dem.
Det är mycket roligare att studera växter i naturenän sita i klassrumet))))